Страницы

9 декабря 2016 г.

Сконы со сливами и цельнозерновой мукой / Whole Wheat Plum Scones



Это очень осенний рецепт. Эти сконы плотные, томные, с ароматом слив, с грубоватой текстурой и кислинкой томленой сливы. Идеально для дождливого или морозного чаепития, осень в этом году у нас была разная :)  



Сконы со сливами и цельнозерновой мукой


Ингредиенты:
265 г муки
70 г цельнозерновой муки (или кукурузной)
2 ч.л. разрыхлителя
1/2 ч.л. соли
45 мл меда
85 г сливочного масла комнатной температуры
35 г сахара
175 мл сливок (20%)
350 г слив
1 яйцо

Приготовление:
Вылить мед в сковороду или сотейник и нагреть. Дать покипеть на небольшом огне около 2 минут. Порезать сливы дольками и добавить к меду. Не перемешивать и обжарить около 4-5 минут. Аккуратно перемешать и потомить еще 1-2 минуты. Если необходимо, добавьте 1-2 ст л воды. Переложить в тарелку вместе с сиропом и охладить.
Разогреть духовку до 200 градусов.
Просеять муку с солью и разрыхлителем. Добавить сахар и перемешать. Перетереть муку с порезанным на кусочки сливочным маслом. Взболтать яйцо со сливками. Постепенно добавлять в мучную смесь, замешивая тесто. Оно должно быть мягким, но не слишко влажным. Оставить яично-сливочную смесь для смазывания теста.
Разделить тесто на 2 части. Раскатать одну часть в круг толщиной 1-1.5 см. Выложить сливы (без сиропа), отступая от края 0.5 см. Раскатать оставшееся тесто и прикрыть им начинку, чуть защепив края.
Смазать тесто оставшимся яйцом со сливками. Если не осталось, используйте просто сливки.
Выпекать около 30-35 минут. Подавать теплыми c йогуртом и сиропом от слив.


Whole Wheat Plum Scones



Recipe adapted from Cornmeal Plum Scones

Ingredients:
45 milliliters honey
1/3 kilogram plums, halved, pitted and then cut into 1-inch cubes
175 milliliters heavy cream, more as needed
1 large egg, at room temperature
265 grams all-purpose flour
70 grams fine whole wheat flour (or cornmeal)
35 grams sugar
7 grams baking powder
2 grams kosher salt
85 grams unsalted butter at room temperature, cubed

Method:
Put honey in a medium skillet over medium heat. Simmer until honey is bubbling and turns a shade darker, about 2 minutes.
Place plums in honey. Cook, without moving, until undersides are golden brown, about 5 minutes. Stir plums and cook 1 to 2 minutes longer, until tender but not falling completely apart. If the caramel starts to get too brown, stir in a teaspoon or two of water and lower the heat. Scrape plums and syrup into a bowl and chill for at least 1 hour. 
Heat oven to 400 degrees. Line a baking sheet with parchment.
In a small bowl or measuring cup, mix together the cream and egg.
In a large bowl, whisk together flour, flour, sugar, baking powder and salt (or you can do this in a food processor). Using a fork, pastry cutter or your fingertips, cut butter into flour until the mixture forms coarse crumbs (or pulse in a food processor). Drizzle in as much of the cream mixture as you need to make a smooth, moist but not wet dough. Save remaining cream-egg mixture for brushing.
Turn dough out onto prepared baking sheet. Pat a half into a 1 1/4-inch thick round. Spread plums, roll the second part of dough and cover the plum layer, Using a paring knife, cut 8 wedge-shaped scones (as though you were cutting slices of pie). Brush dough with remaining cream-egg mixture, or use more cream if you’ve run out of the mixture.
Transfer pan to oven and bake until uniformly golden brown, 30-35 minutes. Cool 5 minutes on the pan, then transfer to a wire rack to cool completely. Serve scones with extra plum compote and butter on the side if you like. 


1 комментарий: